Home   News   Article

Subscribe Now

Roydon Hall overhaul could be in the works as planning application is submitted




The owners of an 18th century country house have unveiled ambitious plans to replace an ageing building with a modern extension, housing a swimming pool and sauna.

The proposals for Roydon Hall, a Grade II-listed building, have been submitted to South Norfolk Council by Bressingham-based Roberts Molloy Architects and Consultants, which is acting on behalf of the site’s owners.

According to the application, the owners are seeking permission to remove an old extension – built in the 1950s during repairs to the east corner of the hall after it was struck by a bomb during the Second World War – and replace it with a modern building, which will connect the hall to a series of coach house buildings.

Roydon, Norfolk, 24/02/2021..Planning application for an extension to Roydon Hall. ..Picture: Mark Bullimore Photography. (44596275)
Roydon, Norfolk, 24/02/2021..Planning application for an extension to Roydon Hall. ..Picture: Mark Bullimore Photography. (44596275)

The new extension will feature a swimming pool and sauna, with solar panels installed on its flat roof and a section of the main building’s roof – all of which will out of sight when viewed from ground level.

The plans also include a replacement conservatory, morning room and accessible bedroom, totalling 113 square metres.

Alterations to the structure of the main building will be kept to a minimum, with the 255 square-metre pool area adjoining just one corner of the 18th century hall.

A similar application was previously approved for the extension, albeit in a different location in relation to the house, with the latest scheme acting as an alteration to that same project.

The exterior of the extension will feature fully-glazed window panels with aluminium frames, with the area adjoining the hall interior set to be finished in painted timber to match the style of the building.

Retrospective permission has also been requested for a raised timber seating area at the rear of the property, positioned against the wall, but not attached to it.

No comments on the plans have been made to date, and a decision – by the district council’s development management committee – is not expected for several weeks.



This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies - Learn More